6 december 2021
Nu de energieprijzen oplopen, de inflatie stijgt en de economie groeit, is het hoog tijd om het minimumloon met in totaal 5,5 procent te verhogen. Doe dat al op 1 januari en wacht niet op de formatie. Dat kunnen mensen met een laag inkomen zich dat simpelweg niet veroorloven, zeggen Pieter Omtzigt en Laurens Dassen.
De coalitiepartijen waren er tijdens de campagne duidelijk over. Mark Rutte vertelde namens de VVD dat hij het minimumloon met 10 procent zou verhogen. De ChristenUnie zei het minimumloon te willen verhogen en het CDA nam uiteindelijk een verhoging van het minimumloon op in de doorrekening. Ook D66 wilde het minimumloon laten stijgen, met 10- of met 20 procent. Maar nu de mensen met een laag inkomen door oplopende energieprijzen en stijgende inflatie in de problemen komen, aarzelen de partijen om in actie te komen.
Zo zei staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken (VVD) donderdag nog tegen de Tweede Kamer dat de hogere energierekeningen weliswaar worden gecompenseerd, maar dat we voor de rest op de formatie moeten wachten. Onverantwoord uitstel. Sinds de verkiezingscampagne is de noodzaak om het minimumloon te verhogen alleen maar toegenomen. Tegelijkertijd is de inflatie in november opgelopen naar 5,6 procent en daalt dus de koopkracht. En dat terwijl de economie dit jaar en volgend jaar met ongeveer 3,5 procent groeit.
De economische winst komt dan niet bij huishoudens terecht. Nederlandse huishoudens zijn al ongelooflijk kwetsbaar blijkt uit recent onderzoek. Van het minimumloon is bijvoorbeeld nauwelijks of niet rond te komen. Dat beseffen economen en beleidsmakers in andere landen ook. Het Europees Parlement stelde onlangs nog voor om het minimumloon te verhogen. Duitsland verhoogt het minimumloon binnen een jaar van €9.60 naar €10.45. Later volgt nog een verhoging naar 12 euro per uur. In het Verenigd Koninkrijk verhoogt de conservatieve regering van Johnson het minimumloon naar meer dan 11 euro per uur. In Nederland stijgt het minimumloon op 1 januari met maar 14 cent per uur, naar 9,96 euro — veel minder dus.
Die stijging komt neer op 24 euro per maand, en dat is al niet genoeg om de energierekening te betalen. Volgens Eneco stijgt die rekening per 1 januari met 28 euro, ondanks de energiebelastingverlaging. En dan moet je in een redelijk geïsoleerde woning wonen.
Deze week maakte de regering bekend dat het begrotingstekort ondanks alle extra coronapakketten een stuk lager uitvalt. Zo zijn er miljarden extra belastingopbrengsten.
Mensen met een minimumloon kunnen niet wachten met rondkomen totdat er een coalitieakkoord ligt. Zorg dus dat er in ieder geval ongeveer sprake is van koopkrachtbehoud. Dat kan door het minimumloon met 4 procent extra te verhogen, ongeveer 70 euro per maand – veel minder dan de vier onderhandelende partijen beloofden of de omliggende landen doen. Dat moet dus te doen zijn. Een andere optie: een extra koopkrachtpakket. Wij hebben beiden opties op tafel gelegd bij de stemmingen over de begrotingen aanstaande dinsdag.
Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt zijn lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal